Tryghed for familien med professionel radon måling

15 January 2020 Astrid Pedersen
Tryghed for familien med professionel radon måling

Du har måske hørt om radon i medierne, eller læst om radon truslen på nettet. Men hvorfor er der så megen opmærksomhed på radon netop nu?

Hvorfor er radon farligt?

Radon er en giftig og radioaktiv gas, som dannes, når radium i undergrunden henfalder, og dermed frigiver det farlige grundstof, hvis isotoper ved henfald har vist sig at være stærkt kræftfremkaldende.

Måden, hvorpå radon trænger ind i boligen, er ved det undertryk, som dannes som følge af temperatur forskelle mellem indeklimaet i huset og de udendørs omgivelser. Radon bliver således suget op fra undergrunden gennem revner og utætheder i husets fundament.

Det er særligt beboere i etplans huse uden kælder men med fundamentet direkte beliggende på jorden, som er i farezonen for at have forhøjede radon niveauer i beboelsesrum.

Radon – den stille og usynlige dræber

Du kan ikke lugte radon – ej heller kan du smage gassen, eller fornemme, at den er til stede. Radon er ikke kendt for at give symptomer af nogen art. Til gengæld er radon, i følge de danske sundheds myndigheder, den næst hyppigste årsag til alle tilfælde af lungekræft i Danmark. Selv om rygning stadig indtager førstepladsen hvad denne dødelige sygdom angår, er der stadig masser af grund til at tage radon forekomster i hjemmet meget alvorligt. Især fordi radon desuden er under mistanke for at forårsage spædbarns leukæmi.

Derfor bør du, for din egen og for din families skyld, sørge for at få målt radon mængden i dit hjem. Denne måling kan foretages kan gøres ved hjælp af simple radon målebokse, som opstilles forskellige steder i hjemmet. Disse kan erhverves hos Radonhuset, som også gerne stiller ekspert viden til rådighed for dig, som ønsker at nedbringe radon niveauerne i din private bolig.

Du kan få mere information om radon målinger i hjemmet på https://www.radonhuset.dk/ 

More articles