Kom ud af pillenarkomani på et misbrugscenter

15 May 2019 Astrid Pedersen

editorial

Har dit forbrug af receptpligtig medicin taget overhånd, og har du ikke længere kontrol over dit indtag? Så er du højst sandsynlig godt på vej ud i et farligt pillemisbrug.

Hvad er et pillemisbrug?

Et pillemisbrug er, som alle andre former for misbrug, en tilstand, hvor en afhængighed af en substans har ført til et overforbrug af denne. Pillemisbrug – eller, som det hedder i fagtermer: Afhængighed af receptpligtig medicin – er et problem i alvorlig og hastig stigning i Danmark. I USA har man i mange år iagttaget en tendens, hvor antallet af dødsfald – her under mange selvmord – relateret til pillemisbrug har givet anledning til alarm.

Især de såkaldte opioider er i søgelyset, når det handler om afhængighed af receptpligtig medicin. Opioider er en gruppe af smertestillende medikamenter, som emulerer effekten af morfin, og tæller produkter som Tramadol og Dolol (som er i den mildere ende) og Fentanyl og Oxycodon, som er stærke, smertestillende midler.

Problemet med opioider i en afhængighedsmæssig sammenhæng er, at de – foruden deres smertestillende effekt – også har en vis euforiserende virkning. Dette betyder, at du ved længere tids regelmæssig indtagelse af disse præparater vil opleve en form for psykiske abstinenser ved indtagets ophør, idet hjernens naturlige udskillelse af serotonin, dopamin og endorfiner er sat ud af spil og erstattet med det syntetiske stof i opioidet.

Med tiden vil din krops tolerance over for stoffet øges, således at den kræver mere og mere af stoffet for at kunne opretholde et normalt funktions niveau. Og så er du fanget i afhængigheden af det farlige stof.

Hvordan kommer jeg ud af et pillemisbrug?

Når først misbruget er nået derud, hvor du ikke længere kan undvære en stor mængde piller for at kunne fungere i hverdagen, bør du søge professionel hjælp. På det danske misbrugscenter Behandlingscenter Stien kan du få hjælp til afvænning og rehabilitering efter et pillemisbrug. Du kan få mere information på behandlingscenter-stien.dk

More articles