Kender du nogen med et misbrug?

04 February 2022 Steffen Hansen
image

editorial

Afhængighed er en tilstand, hvor en person kan blive afhængig af stoffer, alkohol eller noget helt tredje. Det betyder, at de ikke kan kontrollere deres behov for at bruge stoffet eller alkoholen, selv om det skader dem. Afhængighed kan komme i mange forskellige former, og kan være meget skadende for dem, det indebærer, men også for dem, der er pårørende.

Læs mere om, hvordan du skal håndtere situationen, hvis du kender nogle med et misbrug.

 

Misbrugscenter

 

Snak med dem

Hvis du har svært ved at få din ven til at tale med dig om deres problem, er dette det bedste sted at starte. Hvis de ved, at du ved det, og at de ikke vil blive dømt, kan der være en chance for, at de fortæller, hvor slemt det står til. Det kan være svært for nogle mennesker, der lider af et misbrug til at tale om det. Måske de ikke selv kan se, hvor alvorligt det er og måske vil de henkaste det som værende ingenting.

Men snak med dem og fortæl dem, hvor meget du er påvirket af deres misbrug. Døm dem ikke, bliv hos dem og snak med dem, så de måske vil modtage det nødvendige hjælp, der skal til at få bugt med deres misbrug.

 

Kontakt professionelle

Din ven vil måske ikke tale om sin afhængighed i starten, men det betyder ikke, at han/hun ikke har brug for hjælp. Tal med dem igen senere, og hvis emnet stadig gør det ubehageligt for dem, kan du kontakte professionelle, uden at de ved det. Her kan du fortælle om situationen og måske få nogle råd til, hvad du kan gøre for at få din ven eller veninde til at indse deres problem.

Måske du kan give din ven eller veninde nummeret på behandlingscentret, så de selv kan tage kontakt til dem. Man ringer anonymt og vil kunne snakke frit og åbnet om dine problemer.

More articles