Hvorfor får man angstanfald?

01 September 2019 Astrid Pedersen

editorial

Årsagen til, at nogle mennesker udvikler panikangst med dertil hørende angstanfald, er – som det i øvrigt er tilfældet med de fleste psykiske lidelser – ganske ukendt. Samtidig er de angstanfald, ved hvilke lidelsen manifesterer sig, som regel ganske uden årsag eller trigger.

Anfald af panikangst kan ramme som et lyn fra en klar himmel, helt uden anledning, og i alle mulige forskellige situationer. Det er klart, at denne form for angst kan være særdeles invaliderende – en person, som lider af panikangst, kan udvikle angst for selve angsten, hvilket kan føre til, at vedkommende slet ikke tør gå uden for en dør af frygt for det næste angstanfald.

Hvordan behandles panikangst?

I gamle dage anvendtes stærk nervemedicin til at undertrykke de voldsomme angstanfald. Disse metoder gribes der meget nødigt til i dag, hvor angst helst behandles terapeutisk. Dette er der mange årsager til. For det første er terapi en mere holdbar løsning for en angst patient, som kan føle sig fremmedgjort over for sin angst, når denne skal behandles med stærke kemikalier. Og for det andet er der altid en risiko for udvikling af medicinafhængighed, når nervemedicin anvendes til at dulme symptomerne på angst.

I stedet bør der tages fat om selve angsten, som den fremtræder i det enkelte individ. En effektiv behandling af angst består i et terapeutisk forløb, under hvilket angst patienten lærer at forstå sin angst, og at mærke sig frem til eventuelle forvarsler, som indikerer, at der er et angstanfald på vej. I det øjeblik, man lærer sin angst at kende – og samtidig forstår, at der er tale om en midlertidig og relativt ufarlig tilstand – vil angsten blive lettere at begribe. Dette betyder, at man som angst patient kan lære at forstå sin angst, og dermed tage magten fra den.

Du kan læse mere om behandling af angst på angstekspert.dk

More articles