Gulvafslibning eller gulvafhøvling – hvad er bedst?

02 September 2019 Astrid Pedersen

editorial

I bund og grund giver det ingen mening at snakke om, hvorvidt en gulvafslibning eller en gulvafhøvling er bedst. Det kommer nemlig helt og holdent an på det pågældende trægulvs beskaffenhed og skadernes omfang. En gulvafhøvling er velegnet til at fjerne lak, maling eller fernis fra gulvets overflade.

Mange trægulve af ældre dato er lakerede med et tykt lag mørk fernis, da dette er en effektiv måde hvorpå man kan beskytte træværket mod slitage. I gamle dage var det ganske normalt at lakere gulvet; de mørke gulve blev betragtet som elegante. Men nu om stunder, hvor lakken sandsynligvis er blevet slidt og grim, og hvor lyse trægulve er på mode, vil man typisk høvle det øverste lag af trægulvet – inklusive lak eller fernis – og begynde forfra med en behandling med sæbe eller olie.

Frisk det slidte trægulv op med en professionel gulvafslibning

En gulvafslibning er en anderledes skånsom behandling, som fortrinsvis benyttes på ubehandlede gulve eller på gulve behandlet med sæbe, lud eller olie. Disse behandlingsformer kaldes for ikke forseglende, da de – i modsætning til eksempelvis lak eller maling – ikke danner en beskyttende skal oven på træværket.

Med en sæbe eller olie behandling trænger materialet ned i gulvets overflade, og danner her en beskyttende hinde, som gør gulvet vand- og støv afvisende. Når hinden slides bort, er gulvet således modtageligt over for spildte, farvede væsker, som indlejrer sig i træværkets porøse fibre og forårsager skjolder og pletter, samt nedtrådt støv, som giver den trætte og matte overflade. Og her kan en gulvafslibning være til stor hjælp.

Få et tilbud på gulvafslibning hos din lokale gulvmand

Du kan med fordel vælge at lade dit gulv afslibe og efterbehandle af en professionel håndværker. Hos Gulvkanonen kan du altid indhente et uforpligtende tilbud på såvel gulvafslibning som efterbehandling – klik ind på gulvkanonen blogindlæg og læs mere

More articles