Få behandling for pillenarkomani på et professionelt misbrugscenter

16 May 2019 Astrid Pedersen

editorial

Afhængighed og misbrug af receptpligtig, lægeordineret medicin – også i folkemunde kendt som pillemisbrug eller pillenarkomani – er et problem i voldsom stigning. Især i USA har man over en årrække iagttaget en skræmmende tendens, hvor patienter, som i en længere periode har indtaget smertestillende medicin, udvikler en livstruende afhængighed af denne.

Særligt problematisk er de såkaldte opioider – en gruppe af smertestillende medicin, som har morfin lignende egenskaber. Grunden til, at opioider er særligt afhængigheds skabende, er, at de – foruden de smertestillende egenskaber – også har en vis opløftende effekt. Dette skyldes, at morfinlignende stoffer i lighed med opiater som for eksempel morfin eller heroin, skaber en effekt i hjernen, som efterligner en meget stor dosis af frigivet dopamin.

Indtager man over lang tid disse opioider, vil hjernens egen produktion af dopamin regulere sig. Og så vil et ophør i indtaget af medicinen fremkalde dybe, depressionslignende tilstande, som kan være fatale for patienten.

Hvordan kommer jeg ud af mit overforbrug af receptpligtig medicin?

Det er klart, at man ikke har lyst til at havne i en sådan tilstand. Derfor bliver mange ved med at indtage de farlige opioider, selv efter at smertebehandlings forløbet er overstået. Kroppen vil med tiden oparbejde en vis tolerance, hvilket medfører, at man kræver mere og mere medicin.

Er du havnet i et forbrug af smertestillende piller, som du frygter har taget overhånd, kan du med fordel henvende dig hos et misbrugscenter. Det er vigtigt, at du får professionel hjælp til afvænning, så du er i trygge hænder, når du skal slippe medicinen. Samtidig vil et ophold på et misbrugscenter med speciale inden for behandling af pillemisbrug kunne hjælpe dig til at opbygge din tilværelse på ny – uden brug af smertestillende medicin.

Du kan få mere at vide om misbrugsbehandling på https://behandlingscenter-stien.dk

More articles