Bryd den onde cirkel med afvænning på et misbrugscenter

15 May 2019 Astrid Pedersen

editorial

Afhængighed og misbrug er store problemer i det moderne samfund. Derfor er det vigtigt at forstå, hvad afhængighed er, hvorfor den opstår – og hvorledes den behandles.

Hvorfor bliver nogle mennesker misbrugere?

Selv om videnskabelig forskning peger på en sammenhæng mellem vores genetiske sammenhæng og en vis prædisposition for afhængighed af stoffer, alkohol eller andre substanser, er der mange faktorer, som spiller ind, når det handler om at udvikle et decideret misbrug. Ingen mennesker bliver misbrugere ud af egen fri vilje. Bag ethvert misbrug – hvad end det drejer sig om pillemisbrug, ludomani eller alkoholisme – ligger altid en ulykkelig fortælling.

Der kan for eksempel være tale om svigt i barndommen, eller et forhold, som har tæret på liv og kræfter. Et misbrug kan også foranlediges af en traumatisk og livsændrende begivenhed, så som en grim og langtrukken skilsmisse, et dødsfald i familien eller i den nære omgangskreds, eller måske endda en fyring fra et elsket job.

Det kræver professionel og omsorgsfuld terapi at indse sit eget forhold til stoffet, alkoholen eller medicinen, og at nå frem til erkendelsen af, hvorfor substansen pludselig er trådt i stedet for alt det, der burde være vigtigt i eens liv. Og derfor er det vigtigt, at man for en periode på måske fem eller seks uger fjernes fra sit vante miljø, og kommer i trygge og sikre hænder på et behandlingscenter.

Hvordan kan man slippe ud af sit misbrug?

Et afhængigheds betinget misbrug er ikke så nemt at slippe ud af – og det bliver kun mere og mere vanskeligt, jo længere ind i misbruget man kommer. På et tidspunkt vil man være fysisk og psykisk afhængig af substansen, ikke som et hurtigt rush eller en euforiserende tilstand, men simpelt hen for at kunne opretholde et normalt funktions niveau. Derfor er det vigtigt at sætte ind med misbrugsbehandling i det øjeblik misbruget konstateres.

Hos Behandlingscenter Stien kan du få hjælp til effektiv misbrugsbehandling – læs mere på behandlingscenter-stien.dk

More articles