Hvornår skal et sæbebehandlet gulv slibes?

16 August 2019 Astrid Pedersen

editorial

Når dit trægulv begynder at udvise de typiske tegn på slitage, som ikke kan fjernes ved almindelig gulvvask, er det på tide at overveje en gulvafslibning. I et sæbe behandlet gulv, som er kendetegnet ved sin smukke og lyse overflade, vil slidmærker fremstå særligt tydeligt. De grimme skjolder og plamager fra nedtrådt støv, solfalming eller spildte væsker vil stå i grel kontrast til den ensartede og skinnende hvidlige overflade.

Dette vil du kunne se, hvis du fjerner tæpper og møbler, som har beskyttet gulvet imod skidt og støv, væsker og solens blegende uv stråler. Gulvet vil tillige føles ru og uensartet der hvor gulvet betrædes allermest, og hvor støvet har indlejret sig i dets slidte overflade – for eksempel rundt om spisebordet eller foran døre.

Dette skyldes, at den beskyttende hinde af sæbe eller olie, som gulvet fik ved sin seneste behandling, er slidt bort, og fibrene i træværkets overflade derfor udtørret. Når fibrene ikke længere er mættet af sæbe eller olie, vil de være langt mere udsatte og modtagelige over for påvirkninger, hvilket samtidig betyder, at gulvet får en øget tendens til at danne irriterende splinter.

Flot gulv med professionel gulvafslibning

Er dit trægulv nået til et punkt, hvor slitagen betyder, at det ikke længere er hverken kønt at kigge på eller behageligt at betræde, bør du overveje at begynde forfra med en grundig gulvafslibning. Det er nemlig den eneste måde, hvorpå du kan komme småskrammer, ridser og overfladiske misfarvninger og slidspor til livs. Disse lader sig ikke fjerne med en almindelig gulvvask, uanset hvor grundigt du end skrubber og skurer. Og så har du den fordel ved en gulvafslibning, at du kan vælge en efterbehandling, som holder længere, og som ikke er så plejekrævende – for eksempel en hvidlig, mat lakering.

Du kan læse mere om dine muligheder for gulvafslibning og efterbehandling på gulvkanonen.dk

More articles